Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και την τριτικάλη (ένα υβρίδιο μεταξύ σίκαλης και κριθαριού). Άλλοι σπόροι που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν τους σπόρους σιταριού, τη σπέλτα, το ντουρούμ, το έμερ, τη σιμιγδάλι, τη φαρίνα, το φάρο, το γράχαμ, το σιτάρι khorasan και το einkorn. Η βρώμη, αν και φυσικά χωρίς γλουτένη, συχνά μολύνεται με γλουτένη από εξοπλισμό συγκομιδής ή εγκαταστάσεις επεξεργασίας που επίσης χειρίζονται σπόρους που περιέχουν γλουτένη. Η πιστοποίηση επιτρέπει μόνο τη βρώμη που έχει καλλιεργηθεί και παραχθεί σύμφωνα με πρωτόκολλο καθαρότητας χωρίς γλουτένη.
Τον Αύγουστο του 2013, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε έναν τελικό κανόνα που καθόρισε τον ορισμό για το «χωρίς γλουτένη» σε τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασμένων τροφίμων, των συμπληρωμάτων διατροφής, των φρούτων και λαχανικών, των αυγών και των ψαριών. Τον Αύγουστο του 2020, η FDA εξέδωσε έναν τελικό κανόνα για τη σήμανση τροφίμων για ζυμωμένα και υδρολυμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, τα τουρσιά, το τυρί, οι πράσινες ελιές, οι μπύρες και τα κρασιά που ρυθμίζονται από την FDA, και τις υδρολυμένες φυτικές πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση ή την υφή σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως σούπες, σάλτσες και καρυκεύματα.
Για να πληροί τις προϋποθέσεις για τον ισχυρισμό «χωρίς γλουτένη» στις ετικέτες, ο κανόνας ορίζει, μεταξύ άλλων απαιτήσεων, ότι ένα τρόφιμο πρέπει να περιέχει λιγότερο από 20 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) γλουτένης. Αυτός ο κανόνας ισχύει επίσης για όρους όπως «χωρίς γλουτένη», «ελεύθερο από γλουτένη» και «χωρίς γλουτένη».
Η πιστοποίηση χωρίς γλουτένη είναι μια εθελοντική διαδικασία μέσω της οποίας ένα προϊόν, συστατικό ή υπηρεσία τροφίμων πληροί και αναγνωρίζεται ότι πληροί τα πρότυπα χωρίς γλουτένη. Η πιστοποίηση χωρίς γλουτένη περιλαμβάνει δοκιμές για να επαληθευτεί ότι ένα προϊόν είναι ελεύθερο από συστατικά γλουτένης ή άλλα συστατικά που προκαλούν αντίδραση σε επίπεδα που γενικά θεωρούνται ασφαλή για άτομα με κοιλιοκάκη και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τη γλουτένη και έχει πληροί συγκεκριμένα πρότυπα παραγωγής και προμήθειας συστατικών.
Υπάρχουν πολλά οφέλη από την απόκτηση πιστοποίησης χωρίς γλουτένη. Τα πρότυπα πιστοποίησης πληρούν τον κυβερνητικό τελικό κανόνα για τη σήμανση τροφίμων χωρίς γλουτένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς διεθνώς, επιτρέποντας τη χρήση ισχυρισμών πιστοποίησης χωρίς γλουτένη από τρίτους. Αυτό αυξάνει άμεσα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ότι ένας ανεξάρτητος φορέας έχει εξετάσει τις διαδικασίες παραγωγής και αποδεικνύει τη νομιμότητα των διαδικασιών χωρίς γλουτένη του κατασκευαστή. Η πιστοποίηση χωρίς γλουτένη βοηθά τις εταιρείες να φέρουν νέα προϊόντα στην αγορά γρήγορα, αυξάνοντας τις ευκαιρίες πωλήσεων.
Οι απαιτήσεις για την πιστοποίηση χωρίς γλουτένη ποικίλλουν ανάλογα με το πρότυπο χωρίς γλουτένη από τρίτους που χρησιμοποιείται από μια εταιρεία παραγωγής ή έναν πάροχο υπηρεσιών τροφίμων. Γενικά, ένα πρότυπο πιστοποίησης χωρίς γλουτένη απαιτεί το προϊόν να έχει παραχθεί, προμηθευτεί και σημανθεί σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα ποιότητας χωρίς γλουτένη που πληρούν ή υπερβαίνουν τους κυβερνητικούς κανόνες σήμανσης τροφίμων χωρίς γλουτένη όπου το προϊόν κατασκευάζεται και πωλείται.
Βήμα 1: Ζητήστε και επιστρέψτε τη φόρμα πιστοποίησης Πριν από την πιστοποίηση, θα σας εκδοθούν οι φόρμες πιστοποίησης για συμπλήρωση και επιστροφή μέσω email, που περιλαμβάνουν:
Βήμα 2: Δοκιμάστε τα προϊόντα σας για να επιβεβαιώσετε λιγότερο από 5 ppm γλουτένης Κάθε προϊόν που αδειοδοτείται πρέπει να δοκιμάζεται για να επιβεβαιώσει λιγότερο από 5 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) γλουτένης. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται με την αποστολή ενός δείγματος από κάθε προϊόν σε εργαστήριο τρίτου μέρους ή με τη χρήση κιτ δοκιμής γλουτένης εντός της επιχείρησης που είναι αρκετά ευαίσθητα για να ανιχνεύσουν επίπεδα γλουτένης έως και 5 ppm.
Βήμα 3: Αξιολόγηση Πιστοποίησης 12Cert Η απόφαση για πιστοποίηση βασίζεται στην αξιολόγηση των πρακτικών παραγωγής χωρίς γλουτένη μιας εγκατάστασης και της συνολικής ικανότητας συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όπως περιγράφονται στα σχετικά πρότυπα.